Kåsörernas guldålder

Kåsörernas guldålder

Anders Hansson, Kristian Wedel och Ulf Sveningson

Världens gång-sidan är den äldsta redaktionella avdelningen i Göteborgs-Posten. Den 16 mars 1916 – mitt under världskriget – siktades de karaktäristiska glasögon överst i en spalt. Numera är glasögonen ersatta av dronten, ett godmodigt fjäderfä med kraftig näbb. Denna sympatiska, men potentiellt bitska framtoning sammanfattar ganska väl Världens gång-sidans väsen: kåserier och satir. Däremot skiljer sig Världens gång-sidans framtoning från dronten på det viset att vilken läsare som helst konstatera att sidan på intet vis är utrotad eller utrotningshotad. Tvärtom. I själva verket är Världens gång-sidan piggare på länge. De senaste åren har den rentav utökat sitt revir i papperstidningen – och vid högtidliga tillfällen blir Vg-kåserierna, genom de digitala redaktörernas försorg, så kallade virala succéer.

Denna jubileumspublikation med historiskt material från sidan sex första decennier kan sägas vara en kombination av dessa båda publicistiska världar. Det är ena sidan en e-bok – en digital produkt som prenumeranterna kan ladda hem till datorn, läsplattan eller telefonen. Men å andra sidan är den en historisk exposé över en epok då redaktörerna fortfarande gick med presskortet i hatten och drack punsch på redaktionen.

Det var en epok då en tidning inte kunde vara något annat än en något som trycktes på papper. Det var tider då en bra kåsör – åtminstone enligt legenden – kunde tjäna lika mycket som en biskop. Världens gångs första sextio år – det vill säga perioden 1916-1976 – sammanfaller ganska väl med den period som emellanåt kallas ”kåsörernas guldålder”.
Trevlig läsning!

– Kristian Wedel

Skaffa prenumeration!

Få tillgång till Erbjudanden från 119 kr/mån.

Redan kund?

Perfekt! Då är det bara att logga in för att ta del av erbjudandet.