Spaltmil

Spaltmil

Kristian Wedel

Denna lilla bok är en utbyggd version av ett muntligt långkåseri med bildvisning – 150 år av nyheter – som jag höll ett tjugotal gånger på bibliotek, museer och föreningsaftnar i samband med Göteborgs-Postens 150-årsjubileum år 2009. Dessa föredrag var i sin tur ett slags fortsättning på de artiklar om tidningens historia som publicerats i GP – material som sedan delvis också kom att användas i tidningens jubileumsbok Historiska Nyheter. En viss överlappning finns alltså; men förhoppningsvis är den inte så stor.

Eftersom det gäller ett kåseri om en tidning och staden omkring den kan denna ryska docka av olika publiceringsformer ses som ett tidens tecken.
Förändringen har gått fort. Den läsare som nu, år 2016, läser detta kåseri – som till sin form beskriver hur jag mellan december 2008 och december 2009 rör mig på redaktionen och bland 150 års tidningslägg i jakt på tidningens historia – kan utan vidare se att vi i dag lever i ett annat universum.

År 2008-2009 levde vi fortfarande i hög grad – hur mycket vi än försökte intala oss motsatsen – i en papperstidningsvärld. Om jag i dag, år 2016, skulle skriva motsvarande artikelserie om Göteborgs-Postens historia skulle de digitala redaktörerna inte ha lämnat projektet i fred. De hade kompletterat med bildspel på nätet, instagram-tävlingar, facebook-puffar, tv-inslag, kanske rentav paneldebatter. Någonstans i 2008-2009 års vandringar på redaktionen antyder jag förresten i texten den redaktionella ödsligheten inför en ”tidningsfri” dag. På blott det halvdussin år som har gått har själva detta begrepp börjat te sig dimmigt och nostalgiskt. I dag, år 2016, finns inga tidningsfria dagar. Även i staden Göteborg – som utöver GP är kåseriets egentliga huvudperson – känns det som om mycket har hänt. Staden växer och vrenskas och ingen vet riktigt vart allt är på väg. Man bråkar om stadsplanering och infrastruktursatsningar. Märkliga korruptionsaaffärer avslöjas emellanåt. Det är inte så olikt 1859. Felix Bonnier skulle ha gillat det.

– Kristian Wedel

Skaffa prenumeration!

Få tillgång till Erbjudanden från 119 kr/mån.

Redan kund?

Perfekt! Då är det bara att logga in för att ta del av erbjudandet.