Kultur och shopping i Mittens rike.

Kultur och shopping i Mittens rike.

Länge var Kina isolerat och svenska barn kunde i Läseboken för Folkskolan läsa: ”Kina ligger i Östra Asien och är större än hela Europa”. Landet kallas för det himmelska riket eller mittens rike. Kineserna trodde att jorden var fyrkantig och att de själva bodde i dess medelpunkt.

I dag är Kina en modern ekonomisk stormakt och miljoner västerlänningar har rest runt i landet med moderna transporter som t.ex några av världens snabbaste tåg.

Kina har blivit ett av världens stora turistmål. Beijing, eller Peking, är Kinas huvudstad och en av jordens verkligt stora städer. Här finner du de stora sevärdheterna som Himmelska fridens torg, Förbjudna staden, Himmelens tempel och Kinesiska muren. Dessutom är Beijing ett shoppingparadis där man lätt kan fylla sina resväskor.

De senaste åren har staden utvecklats enormt. Den som besökte staden för fem år sedan och nu återvänder har svårt att känna igen sig.

Dagsprogram:

Dag 1: Resa till Kina

Vi flyger till Stockholm och byter där till Air China för vidare resa till Beijing. Måltider ingår ombord på långflygningen.

Dag 2: Ankomst och hutonger

Ankomst till världens folkrikaste land, Kina. Efter ankomstformaliteter möter vi vår svensktalande guide i ankomsthallen. Vi åker med buss in till centrum och åker sedan med cykelrickshaw genom Pekings gamla gränder. Den största delen av Beijings gamla bostadsområden är borta men det finns några få hutonger kvar. Lunchen serveras hemma hos en kinesisk familj. Efter lunch, där vi lärt oss att äta med pinnar, checkar vi in på vårt centralt belägna hotell. På kvällen samlas vi till en välkomstmiddag. Lunch och middag ingår.

Dag 3: Den förbjudna staden

Efter en härlig frukostbuffé promenerar vi över Himmelska fridens torg. På torget ligger Ordförande Maos mausoleum och på ena sidan av torget över ingången till förbjudna staden hänger ett stort porträtt av Ordförande Mao. För att porträttet skall vara helt fräscht byts det ut varje år. Vi vandrar in genom porten och kommer in i den Förbjudna staden. Förr i tiden kunde vanliga människor inte besöka platsen utan hela det stora palatsområdet var bara till kejsaren, hans familj och alla tjänarna. Därför kallas området Den förbjudna staden. Det sägs att palatsområdet har 9.999 och ett halvt rum. Fler än så kunde det inte bli eftersom det bara var i himlen det fanns 10.000 rum.

Den siste kinesiske kejsaren Puyi var bara tre år gammal då han kröntes. Efter alla hårresande historier om kejsarfamiljerna serveras lunch och under eftermiddagen besöker vi en specialbutik med sidenprodukter där vi får följa de olika produktionsstegen, från kokong till färdiga varor. Avslutningsvis besöker vi en marknad.

På kvällen finns möjlighet för den som så önskar att sy upp kläder hos en skräddare till mycket förmånliga priser. Frukost och lunch ingår.

Dag 4: Sommarpalatset

Dagen bjuder på ett besök i Sommarpalatset dit kejsarfamiljen flydde under de heta och kvava sommarmånaderna. Innan vi lämnar området besöker vi en pärlbutik där man säljer smycken tillverkade av pärlor från sötvattensostron som odlats i den närbelägna sjön. Under eftermiddagen stannar vi till vid en marknad. Senare på kvällen ser vi en hisnande akrobatikföreställning. Frukost och lunch ingår.

Dag 5: Himmelens tempel

Vi åker direkt till Himmelens Tempel och njuter av den vackra byggnaden med gyllene utsmyckningar, vackra tak och den omgivande parken där det alltid är fullt av Pekingbor som leker, promenerar, utövar tai chi och umgås. Te är en populär dryck i Kina och nu är det äntligen dags att få lite undervisning i tedrickandets ädla konst. Under eftermiddagen besöker vi den stora marknaden Hongqiao där man hittar det mesta. Frukost och lunch ingår.

Dag 6: Kinesiska muren/Fågelboet

Dagen bjuder på ett stort äventyr – nämligen ett besök vid den Kinesiska muren! Det tar några timmar att ta sig ut från den intensiva trafiken i Peking och nå fram till muren. Vi gör en paus längs vägen och besöker en fabrik som tillverkar cloisonné – en sorts emaljeringsteknik.

På vaser och andra föremål gör man mönster i olika färger av emalj och bränner sedan föremålet. Det är spännande att se hur skickliga dessa hantverkare är. Bussfärden fortsätter upp bland bergen och äntligen är vi framme vid muren. Du får gott om tid till att promenera på muren och ta fotografier.

På återresan stannar vi till vid ”Fågelboet” – stadion som byggdes till sommar-OS i Peking 2008. Arenan har 92.000 sittplatser. Du får möjlighet att fotografera byggnaden utifrån. Frukost och lunch ingår.

Dag 7: Hela dagen till egna äventyr

Hela dagen till egna aktiviteter. Din reseledare hjälper dig gärna med information om andra spännande sevärdheter eller marknader och affärer om du hellre vill shoppa. På kvällen möts vi till en avskedsmiddag där Pekinganka ingår som en av rätterna. Frukost och middag ingår.

Dag 8: Hemresa från Peking

Efter frukost åker vi till flygplatsen och tar flyg tillbaka till Göteborg via Stockholm. Måltider ingår ombord på långflygningen.

Pris och bokning:

Följ med Nytta & Nöje till Peking med avresa från Göteborg den 26 november. Du betalar endast 10.500 kronor (ordinarie pris 12.000 kronor).

I priset ingår flygresa Göteborg-Beijing via Stockholm t/r, alla flygskatter,

4-stjärniga hotell i delat dubbelrum med frukost, måltider och utflykter enligt program. Visum till Kina (1.230 kr) samt svensktalande reseledare.

Boka din resa via Nytta & Nöjes bokningslänk eller uppge din Nytta & Nöje-kod när du bokar på mail: bokning@phoenixtravel.se eller på telefon 031-14 77 33. Begränsat antal platser.

För att ta del av erbjudandet behöver du vara inloggad och ha en aktiv prenumeration.