Upptäck Sydafrika

Upptäck Sydafrika

Upptäck Sydafrikas stora kontraster och blandning av storslagna naturreservat med vilda djur, vacker kust och pittoreska vingårdar. Denna resa är speciellt framtagen för Nytta & Nöje, gruppen kommer vara liten och bestå av max 20 deltagare. Resan inleds i Kapstaden med utsikt från Taffelberget och den vackra turen längs Kaphalvön med pingvinerna på Boulders Beach. Vi reser österut längs Sydafrikas sydkust, gör en båtutflykt utanför Knysna och besöker en strutsfarm i ”fjäderhuvudstaden” Oudtshoorn. I Addo Elephant National Park gör vi spännande safariturer där vi får chans att möta ”The Big Five”: elefant, afrikansk buffel, leopard, lejon och noshörning. I programmet ingår naturligtvis också vinprovningar i Sydafrikas berömda vindistrikt. Guide på resan är Görrel Espelund, journalist och författare och före detta Afrika-korrespondent för Göteborgs-Posten och Sydsvenskan. Görrel är sedan många år bosatt i Sydafrika och har även skrivit ett flertal böcker, bland annat reportage- och Afrikaskildringen Kap till Kairo – anteckningar längs vägen.

Dagsprogram:

F.d. Afrika korrespondenten för GP, Görel Espegren guidar.

Dag 1: Avresa från Göteborg med Turkish Airlines till Kapstaden via Istanbul.

Måltider och dryck serveras ombord.

Dag 2: Kapstaden

Vid lunchtid ankommer vi till Kapstaden, där vi hälsas välkomna av vår svensktalande guide. Vi inleder vår resa med en stadsrundtur för att bekanta oss med denna storstad som ligger vackert precis vid Atlantkusten. Om vädret tillåter tar vi den roterande kabinbanan upp på Taffelberget, där vi får en fin utsikt över staden. Är det riktigt klart väder kan vi även se fängelseön Robben Island ute i havet. Vi checkar in på vårt hotell som ligger i Sea Point med gångavstånd till havet. Dagen avslutas med en gemensam välkomstmiddag som bjuder på afrikanska specialiteter och rytmisk underhållning. Lunch på egen hand, middag ingår.

Dag 3: Kaphalvön

I dag väntar en heldagstur längs Kaphalvön där vi följer Atlantkusten mot Godahoppsudden. Vi reser längs Chapmans Peak Drive som anses vara en av världens vackraste kustvägar, till Kapudden. Där tar vi oss upp till den gamla fyren varifrån vi belönas med utsikt över de två världshaven innan vi fortsätter mot Godahoppsudden. Därefter går färden till Boulders Beach och dagens lunch som vi intar på en restaurang belägen precis vid stranden där vi kan se de oemotståndliga små pingvinerna. Att se dessa små fracktecknade vaggande fåglar är en av dagens höjdpunkter! Lunch intar vi på en restaurang som ligger i Godahoppsuddens naturreservat. Lunch ingår, middag på egen hand.

Dag 4: Kapstaden – George

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och beger oss med privat buss österut mot George. Under resan som är drygt 40 mil stannar vi till på vägen och äter lunch. Hotellet i George ligger i en lantlig miljö och vid foten av Quteniquaberget. Väl framme checkar vi in och middag äter vi på egen hand. Lunch ingår, middag på egen hand.

Dag 5: Knysa, Featherbed Nature Reserve

I dag gör vi en halvdags båtutflykt till Featherbed Nature Reserve, ett 150 hektar stort naturreservat med sitt markanta landmärke ”The Heads”, två gigantiska sandstensklippor som markerar flodinloppet till Knysnas lagun. Vi äter gemensam lunch ute på ”Knysna Head” följt av sightseeing. Reservatet är ett nationalmonument och hem till ett rikt djurliv. Resten av dagen är fri för egna aktiviteter. Lunch ingår, middag på egen hand.

Dag 6: Knysa – Addo

Efter frukost checkar vi ut för att åka mot Addo Elephant National Park. Det är ca fem timmar transfer med buss, och vi gör ett lunchstopp på vägen. I dag kommer vi att få vara med på ett safariäventyr. Addo Elephant National Park är ett malariafritt område som bjuder på varierande natur och ett rikt djurliv. Reservatet är det tredje största i Sydafrika och här finns goda chanser att se de så kallade ”Big Five”; leopard, lejon, elefant, noshörning och afrikansk buffel. Vid ankomsten äter vi gemensam lunch på lodgen, som ligger strax utanför parken, och checkar sedan in på våra rum. På eftermiddagen beger vi oss ut på vår första safaritur försedda med stor förväntan, kamera och kikare. Våra erfarna rangers kör runt oss i parken i särskilda safarifordon, har vi tur kanske vi redan första dagen får möjlighet att se någon av ”de fem stora”. Förutom dessa finns många andra intressanta djur i reservatet, såsom antiloper, zebror, giraffer, flodhästar, vårtsvin och vackra fåglar. Tillbaka på lodgen äter vi en gemensam middag. Lunch på egen hand, middag ingår.

Dag 7 – Safariturer

Vi vaknar upp i gryningen för en ny safaritur i Addo Elephant National Park. Frukost äter vi när vi är tillbaka på lodgen och sedan har vi tid på egen hand, kanske kopplar av vid poolen? Gemensam lunch innan vi beger oss iväg på eftermiddagens spännande safaritur. Vi avslutar dagen med en gemensam middag. Lunch och middag ingår.

Dag 8: Oudtshoorn

Efter frukost och utcheckning sätter vi oss i bussen för vidare resa mot Oudtshoorn. Oudtshoorn ligger i halvökenregionen Klein Karoo och kallas ”världens fjäderhuvudstad”, då det i området finns ett stort antal strutsfarmar vilket är huvudnäringen här. Överallt ser man vackra väldekorerade villor, så kallade fjäderpalats från den tiden då strutsfjädrar var högsta mode. Vi gör ett besök på en strutsfarm där vi får en guidad tur, vi får veta mer om strutsen och hur uppfödningen går till. Visningen avslutas med en gemensam lunch på strutsfarmen, då vi naturligtvis får smaka på den lokala specialiteten. Vi checkar in på hotellet på eftermiddagen. Gemensam middag på kvällen. Lunch och middag ingår.

Dag 9: Oudtshoorn – Spier

Innan vi lämnar Oudtshoorn gör vi ett besök i de vackra Cango Caves, en serie droppstensgrottor som sträcker sig totalt 5,3 kilometer rakt in i berget. Efter att ha fått en guidad visning beger vi oss vidare med buss västerut till de vackra vindistrikten Stellenbosch och de natursköna områdena utanför Kapstaden. Restid ca 5 timmar, och vi äter lunch längs vägen. Vi checkar in på ett hotell beläget på en vinfarm omgiven av härlig grönska. Senare på kvällen samlas vi för att äta en gemensam middag på hotellet. Lunch på egen hand, middag ingår.

Dag 10: Vindistriktet

Efter frukost och utcheckning väntar en dag i Sydafrikas berömda vindistrikt. Sydafrika är den nionde största vinproducenten i världen och de vanligaste druvorna är Chenin Blanc och Cabernet Sauvignon. Sydafrikas motsvarighet till Champagne heter Methode Cap Classique eller MCC. En rundtur bland vingårdar med provsmakningar och lunch förgyller dagen. På en av gårdarna får vi en äkta sabrageupplevelse, då man öppnar flaskan med hjälp en sabel istället för med en traditionell korskruv. Under dagen finns det tid att inhandla viner eller annat gott som kan finnas på vingårdarna. Eftermiddagen är fri för eget förfogande och på kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag på Big Easy Winebar & Grill. Här driver nu golfproffset Ernie Els restaurang och vinbar med över 170 viner i sortimentet. Byggnaden från 1798 har en härlig atmosfär och ligger vackert bland vinfälten. Lunch och middag ingår.

Dag 11:

Frukost och utcheckning på morgonen, följt av tid på egen hand. Efter innehållsrika dagar i kontrasternas Sydafrika beger vi oss på eftermiddagen till flygplatsen för kvällsflyget hemåt. Lunch och middag på egen hand.

Dag 12: Hemkomst

Efter mellanlandning i Istanbul ankommer vi till Göteborg på förmiddagen.

Pris och bokning:

Följ med Nytta & Nöje till Sydafrika med avresa den 14 april 2018. Du betalar 29.950 kr.

I priset ingår flyg i ekonomiklass från Göteborg till Kapstaden via Istanbul med Turkish Airlines tur och retur, svensktalande guide, fullständigt program inklusive samtliga entréavgifter, safariturer i öppna jeepar med engelsktalande rangers, frukost alla dagar samt 12 måltider exklusive måltidsdryck enligt program, alla transporter och bagagehantering i Sydafrika, dricks till guider, rangers, bagagebärare och chaufförer, vatten ombord på bussen, flygskatter och säkerhetsavgifter. Nio nätter med del i dubbelrum på hotell av god standard, enkelrumstillägg tillkommer för dig som reser ensam. Du kan alltid lämna önskemål om att dela rum med någon av samma kön. Om det finns någon att dela med återbetalas enkelrumstillägget.

Boka din resa via Nytta & Nöjes bokningslänk eller uppge din Nytta & Nöje-kod när du bokar på mail: info@lotustravel.se eller på telefon 08-545 188 40.
Begränsat antal platser, 20st.

Skaffa prenumeration!

Få tillgång till hela Nytta & Nöje från 99 kr/mån.

Redan kund?

Perfekt! Då är det bara att logga in för att ta del av erbjudandet.